FIT Rotterdam maakt FIT worden haalbaar en leuk

FIT Rotterdam is een initiatief van Saskia van der Valk-Romeijn.

Na 27 jaar als gymjuf op scholen te hebben gewerkt heb ik vanaf 2013 gekozen om mijn droom te realiseren en een leuke actieve club op te zetten waar senioren lessen kunnen volgen waar ze vitaler van worden en blijven. Bijna alle lessen zijn in Rotterdam Ommoord en betaalbaar en haalbaar voor iedereen die lichamelijk vitaal wil blijven.

FIT Rotterdam heeft 3 uitgangspunten die belangrijk zijn om vitaal te blijven:

  1. Wekelijkse en verantwoorde lessen gegeven door goede professionele docenten
  2. Sociale activiteiten
  3. Voorlichting en kennismaking met alles wat met vitaliteit te maken heeft 

1. De wekelijkse lessen worden het hele jaar door gegeven aan vaste groepen. Iedere les is aangepast aan de doelgroep van StoelFIT voor mensen op leeftijd of met klachten tot OchtendFIT met hardlopen en veel actieve oefeningen in de sporthal. De lessen worden gegeven door docenten die hun vak verstaan en leuke, actieve en inspirerende lessen kunnen geven.

2. Sociale activiteiten binden de mensen om wekelijks te komen en kennis te maken met andere mensen uit de les. Na de les koffiedrinken schept een band. Regelmatig een uitje met de groep of naar het theater of film met mensen uit alle groepen, die anders er anders niet uit zouden gaan. Daarnaast wordt er regelmatig een etentje of een reisje georganiseerd om het groepsgevoel te stimuleren.

3. Voorlichting over vitaliteit in de vorm van cursussen en workshops. Dat is soms één-malig of een periode van een paar lessen. De workshops hebben altijd betrekking op vitaliteit en in beweging blijven en dienen ter inspiratie dat  demensen weten wat er te koop en ontwikkeld is op dit gebied.

In iedere groep is een lief en leed persoon die een kaartje stuurt of een bloemetje langs brengt als mensen ziek of geblesseerd zijn of die een naaste hebben verloren.

Het motto van FIT Rotterdam is: Je bent nooit te oud om in beweging te komen.

Inmiddels heeft FITRotterdam al 171 actieve en enthousiaste leden tussen de 45 en 94 jaar die iedere week met plezier komen sporten.

Wie is Saskia van der Valk-Romeijn?

Bezig zijn met bewegen is mijn passie en als kind was ik al actief met atletiek, gymnastiek en volleybal. Ooit ben ik sportvrouw van Ommoord geworden, ik was 16 jaar oud en dat vond plaats op het net geopende sportterrein van WION waar ik nu alweer jaren lesgeef. De beker kreeg ik nog uit handen van Mia van Yperen, waar blijft de tijd.

 Als geboren en getogen Rotterdamse (heb jaren in de grasbuurt gewoond) ben ik van het type:"Niet lullen maar poetsen" en breng ik graag mijn ervaringen met bewegen in de praktijk.

Na mijn studie voor docent lichamelijke opvoeding (1985)heb ik jaren op verschillende plekken in Nederland gewerkt en op bijna alle schoolsoorten lesgegeven (van basisonderwijs tot voortgezet onderwijs, van speciaalonderwijs tot verstandelijk gehandicaptekinderen en van kleuters van MBO/HBO).

Atletiek was mijn hoofdsport en als lid van PAC en AVR heb ik als verspringster 2 jaar in de Nederlandse selectie gezeten en samen met Nelli Cooman hebben we het Nederlands record op de 4 x 100 meter estafette  meisjes, jaren gehad. 

Mijn specialisatie is Motorische Remedial Teaching (door  middel van oefeningen de beweegmotoriek verbeteren) en vooral kleuters en het werken met oogmotoriek, gezichtsoefeningen en handmotoriek blijft me boeien. 

Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik bekkenklachten en werd bijna afgekeurd om gym te geven. Mijn zoektocht naar genezing bracht me bij gezichtsoefeningen van Paula Garbourg  (Israël) en oefeningen met de handen, voeten en houding van Anne Seidl (Wenen). Haar Ismakogie methode heeft me gepakt en loopt als een rode draad door mijn programma's heen.

Naast mijn werk op school zijn vanaf 1985 mijn eigen groepen kleutergymnastiek, groepjes met gezichtsgymnastiek, conditietraining voor dames, hardloopclubjes, aerobic groepen etc. altijd inspirerend voor me geweest. Tussendoor hebben mijn studiereizen naar Israël, Wenen, Los angeles en Londen me meer geleerd over bijzondere oefenmethodes met gezichtsoefeningen of fit blijven op de stoel. Mijn passie voor de stoelmassage heeft me als masseur bij bedrijven op de werkvloer gebracht. Daardoor is DeskFIT ontstaan. DeskFIT zijn oefeningen die je zittend achter je bureau doet om fit te blijven.

In 2013 op mijn 50ste verjaardag, heb ik gekozen om mijn hart te volgen en het onderwijs vaarwel gezegd. Werken met senioren en het ontwikkelen van programma's om FIT op de werkplek  te blijven(DeskFIT, BusFIT) vind ik geweldig. Dat is wat ik nu nog steeds doe. Toen de gemeente Rotterdam me vroeg in 2014 om een soort club op te richten in Ommoord voor ouderen, heb ik geen moment getwijfeld.

FIT rotterdam is hiervan het resultaat en ik geniet van alle lessen. Bewegen op oudere leeftijd is noodzakelijk, maar veel lesgevers hebben geen idee hoe dat aangepakt kan worden. Er is weinig passend aanbod (het is écht een vak apart) en bij het oude GALM principe ( een methode die in Groningen is ontwikkeld) heb ik altijd mijn twijfels bij gehad of dat wel de manier is om vitaler te worden. Dat zijn lessen met sport en spel en ik denk dat als iemand nooit van een balsport of spel heeft gehouden, die dat (juist)ook op latere leeftijd niet zullen gaan doen. Het werken met oefeningen , rekken en strekken is wat een ouder wordend lichaam nodig heeft. Dat loopt als een rode draad door mijn lessen heen, naast de muziek die onlosmakelijk verbonden is met bewegen.

Het puzzelen en ontwikkelen is helemaal mijn ding  en in mijn lessen kijk ik wat iemand nog kan en zou kunnen ontwikkelen. Inmiddels heb ik er zoveel nieuwe oefeningen bij ontwikkeld, waardoor iedere les weer een uitdaging is met nieuwe dingen erin. Het StoelFIT concept is uniek en de mensen zijn enthousiast en ik ben er trots op dat ik hiermee de doelgroep die met het reguliere sportaanbod niet kan of wil meedoen, nu wel naar deze lessen kan komen en zich beter en fitter voelt.

Een lichaam kan tot op hoge leeftijd veel leren en is altijd te trainen om optimaler te functioneren. Momenteel lopen de oefeningen voor een  beter evenwicht en tegen het vallen als een rode draad door de lessen heen.

Een dag niet bewogen is een stukje gezondheid gemist zeg ik altijd.

Verder ben ik gelukkig getrouwd met Danny, heb ik 2 dochters en een bonus-dochter. Onze Pointer hond Jessy is ontzettend leuk,  lief en actief.  Doordat ze veel beweging nodig heeft kan je me dagelijks tegenkomen in het mooie Ommoordse veld.

LigFIT voorziet in een behoefte met ontspanningsoefeningen

In januari kunt u ook weer kennis maken met  mijn nieuwste lessen LigFIT. Een heel uur liggend oefeningen op mooie muziek ter ontspanning maar ook voor de rug, bekken, nek en schouders. Oefeningen met de stok, blokje of gewoon met uw eigen lijf. Oefeningen met het gezicht, handen of voeten. 

De reacties zijn bijzonder en enthousiast, want LigFIT pakt dié spiergroepen of gewrichten aan die u met gewone zittende of staande oefeningen niet kunt bereiken.
Vooral mensen die last hebben van hun spieren met een "normale" beweegles, vinden deze les een uitkomst. Als u interesse heeft, doe dan gewoon een keer mee. Dan kunt u zelf ervaren of deze les iets voor u is, want ik kan nog zoveel vertellen, u zal zelf voelen hoe en of de oefeningen invloed hebben op uw lichaam.

Doe sokken aan en neem een grote handdoek mee om op te liggen. Neem tevens een flesje water mee. U krijgt na de les een mail met 2 oefeningen uitgewerkt om thuis te doen. Heren zijn ook welkom in deze les.

De les heeft inmiddels 10 vaste lede,n maar er kunnen we nog meer bij.

10 jaar EnerFIT 20-9 2007- 2017

Vandaag is een bijzondere dag. Het is precies 10 jaar geleden dat ik ben gestart met mijn lessen in een zaaltje van sporthal WION met het idee om een leuke club op te richten die ik sport- en beweeglessen zou gaan geven. Mijn buurvrouw Ina gaf zich als eerste op en gister bracht ze me deze taart: "10 jaar EnerFIT".

Ik moet zeggen, dat raakte me wel even. Ik zie me nog zitten met een lijstje van lessen die graag wilde gaan geven met een prognose van het aantal deelnemers erachter. Mijn eerste flyertje met foto's die ik ergens met de fotograaf in de avonduren in een zaaltje heb gemaakt en vol met energie om mijn droom te verwezenlijken. De droom om mensen in beweging te krijgen ongeacht de leeftijd of ongemakken. Ons lichaam heeft beweging nodig om gezond en vitaal te blijven en ik wil graag mensen in beweging krijgen door lessen aan te bieden, maar ook ze iets te leren over bewegen en het lichaam dié oefeningen te geven die het (brood)nodig heeft.  

Tussendoor heb ik het roer wel om moeten gooien, want de ene les loopt wel en de andere niet. Het zaaltje in de WION kon ik niet meer huren en zo kwam ik bij de Romeijnshof terecht voor 1 uurtje per week. Inmiddels ben ik er vaste klant met 6 vaste uren en af en toe een cursus en heb ik rond de 120-140 mensen per week die komen sporten en bewegen.  Er is veel veranderd, maar een paar dingen niet: mijn enthousiasme, de liefde voor bewegen en het genieten om mensen aan het bewegen te krijgen op mooie en leuke muziek met fijne oefeningen en een grap en grol tussendoor. Dat maakt mijn werk ook zo ontzettend leuk!

Iedere les is een feestje en ik geloof(en hoop) dat ik dat wel uitstraal. De uitspraken van mensen dat ze met plezier komen en ze zich beter voelen, dat ze thuis ook oefeningen doen die ik ze heb geleerd en daar baat bij hebben, daar word ik blij van. Deze week was er een mevrouw die meer dan 20 jaar niet bewogen had en ze had de OchtendFITles zo leuk gevonden. "Wat een fijne mensen en wat heerlijk om met mijn lijf bezig te zijn. Ik voel nu pas dat mijn lijf het nodig heeft." De uitspraak van Joke van de StoelFITgroep:"Door jou ben ik bewegen leuk gaan vinden", als ik dit schrijf dan denk ik weer:"Daar doe ik het voor".  Het is niet altijd makkelijk om sportlessen te verzorgen, ik voel me ook wel eens niet lekker en ik moet er alles voor opzij zetten, want de groep staat er tenslotte.  Met iedere groep onderneem ik iets leuks en het jaarlijkse uitje met de bus met de groepen van woensdag,  zijn om in te lijsten. We zijn al een paar keer naar het theater geweest met elkaar waardoor mensen die niet alleen naar het theater gaan nu wel de stap nemen om mee te gaan.

10 jaar EnerFIT, de eerste les die ik heb bedacht en ontwikkeld. Niet je lijf uitputten, maar juist met energie de les uitkomen en je hele lijf weer even lekker afstoffen zoals dat heet. Perfect voor iedereen door de grote afwisseling in oefeningen en geschikt voor iedere leeftijd en mens die nog kan staan en liggen op de grond. De StoelFITlessen zijn gestart door Katrien  die wel op de grond kan liggen, maar niet meer omhoog kan komen en graag een hele les op een stoel wilde doen. Er zijn nu 2 uur in de Romeijnshof en 1 uur in de Oosterwiek en er zijn 5 negentig jarigen die lid zijn van de club. Wie had dat gedacht 10 jaar geleden?  De cursus FITwandelen heeft zijn doop gehad en die zet ik dit jaar weer voort met een boekje erbij. Nu ga ik verder werken aan mijn volgende droom, een les met gezichtsgymnastiek: FaceFIT.  Al 20 jaar werk ik met die methode en oefeningen en ik ga verder met mijn boekje en een cursus geven waarin deze oefeningen geleerd kunnen worden. Mijn droom is een lesuur waarin ik alleen werk met deze oefeningen. Speciaal voor mensen die het nodig hebben met rug-en nekklachten, maar ook bij energietekort of mensen die aan de andere lessen niet mee kunnen doen. Deze methode is de meest bijzondere manier van bewegen waar ik ooit mee kennis heb mogen maken.

EnerFIT is springlevend en de 10 jaar was pas een warming-up, de echte les gaat nu beginnen!