• Oefening tegen hielspoor met de schuimrol

 • Gebruik van het kleine balletje om doorstroming te verbeteren

 • De enkel trainen met een foambal

Wegens succes een nieuwe voetgymnastiekcursus!

In iedere les verwerk ik voetengymnastiek. Daarom heeft iedereen sokken aan en geen sportschoenen. Alleen met sokken aan kan je je voeten beter bewegen en het belang van vitale voeten wordt alleen maar groter als je ouder wordt.

Als de voeten en tenen eenmaal vast zijn gegroeid dan is het heel lastig, zoniet onmogelijk, om ze weer in beweging te krijgen. iedere dag oefeningen doen is eigenlijk een must en daarom organiseer ik de cursus voetengymnastiek om mensen te leren hoe je je voeten vitaal kunt houden. Ik heb daar een paar hulpmiddelen voor zoals een schuimrol, een foambal en een klein balletje. Naast een heleboel gewone oefeningen natuurlijk want je kunt zoveel met je voeten doen, ongelooflijk. Ik had nooit verwacht dat er zoveel mogelijk was om echt effectief met je voeten te doen én te verbeteren.

Tijdens de cursus krijg je een rol, foambal en klein balletje om zelf mee te oefenen. Alle  deelneemsters hebben dan ook  iedere dag braaf de oefeningen voor de  TV gedaan. Het is ongelooflijk hoe sommigen vooruit zijn gegaan.

Het mooie is dat er ook oefeningen zijn die helemaal onzichtbaar zijn. Die zijn te doen als je reist met de metro of trein, zittend in de auto, tijdens een verjaardag of gewoon als je op je stoel zit. Ook staand heb ik de nodige oefeningen waardoor je langer stil kunt staan of wachten op de bus zonder rugklachten te krijgen.

Uitspraken van deelnemers:

 • ik voel mijn voeten nu beter
 • ik loop zekerder door de voetoefeningen
 • er is meer beweging in de voetgewrichten gekomen
 • ik ga er zeker mee door, het voelt goed
 • het gevoel in de voeten dat ik kwijt was komt weer een beetje terug!

Een nieuwe cursus is gepland in januari 2020.

Wanneer: dinsdag 15.15-16.30 uur in de Romeijnshof
Data       :  3, 10, 17, 24 maart
Kosten    : € 45,= incl reader , schuimrol, foambal en klein balletje
Opgeven kan in de les en via de mail

 • Foambal

 • Werken met de schuimrol

 • Tenen naar het plafond laten wijzen werkt op je hele lichaam

Wat een geweldige start hebben we weer gemaakt in 2020!

Als ik dit schrijf zit de eerste week er al weer op. Wat is het toch leuk om met al deze mensen te mogen werken. Ik Zie het écht als een voorrecht om sportlessen te mogen geven aan senioren die niet oud zijn, maar wel een hoge leeftijd hebben. De StoelFITlessen zijn een feestje en wat kan ik genieten van al die mensen die zo goed kunnen bewegen en die ik vooruit zie gaan! Soms sta ik verbaasd van het feit dat we zo snel kunnen werken. Ik heb namelijk een hoog tempo in de lessen en dat gaat eigenlijk vanzelf. De muziek werkt daaraan mee, maar ook omdat iedereen zo snel alle oefeningen oppikt en meedoet.  Per les doen we wel 60 tot 70 oefeningen en eigenlijk gaat het allemaal vanzelf. Elke oefening  doen we niet te lang, maar wel lang genoeg dat er iets in je lijf gebeurt. Bijzonder hoor! Geen spierpijn maar wel met energie en tevreden de les uit.

Slapjanuslessen daar hou ik niet van.....

Alle lessen op de maandag zitten vol. Vandaag ( dinsdag) had ik de instuifgroep weer met StoelFIT, ook daar zaten we met 15 personen. Het RelaxFIT van woensdagavond is nog een beetje onderbezet, maar de vaste mensen zijn en blijven erg enthousiast. Net zoals ik, deze les is gewoon bijzonder en al lig je de hele les op je rug en buik, je krijgt er toch energie van. Want ook in deze les ben je steeds in beweging met oefeningen. 

De Bustocht  "rondje Rotturdam" gaat uitstekend, die bus krijgen we wel voor hoor en dat wordt een onvergetelijke middag. 
Ooit had ik de droom om FITrotterdam te laten bruisen en bewegen. Nu, ik kan nu met een grote grijns en met trots zeggen dat dat is gelukt. Lieve leden, ik ben TROTS op jullie en ik hoop nog heel lang de inspiratie te hebben om steeds afwisselende lessen te kunnen geven.

Saskia 14-1-2020 

Verjaardagsplezier 18-5-2019

Derek en ik zijn beide 12 mei jarig

 

Vorig weekend ben ik jarig geweest en dat heb ik geweten! Een hele tafel vol met leuke kaarten die mensen speciaal voor je hebben uitgezocht met leuke boodschappen erop. Nu vind ik het ook leuk om spciaal voor iemand een kaartje uit te zoeken, maar als dan iemand dat speciaal voor jou doet dan is dat zo bijzonder.  Verder trakteer ik in alle lessen op koffie en thee met iets lekkers erbij. Het is ontzettend leuk om lekkere dingen uit te zoeken en te zien dat ik de mensen er een plezier mee doe. De tafel lekker vol met allemaal gezellige kletsende mensen en geen enkele groep heeft me vergeten met een bonnetje, kaartje of presentje. Nu hoeft dat natuurlijk niet, maar toch is het leuk! Denken aan elkaar en vieren wat er te vieren valt. Als ik het boekje Ikigai citeer dat in de "Blue spots" waar de mensen het oudste worden, alles wordt gevierd wat er te vieren valt, dan zijn we met elkaar goed bezig om vitaal en vooral gezellig oud te worden.

Ik bof met zoveel mooie , fijne, warme en vitale mensen om me heen!

Met recht mag en kan ik zeggen dat ik het mooiste beroep in de wereld heb dat bij me past!

 

StoelFIT als laatste clubje.... 21-4-2019

De lessen StoelFIT zijn voor veel deelneemsters het laatste beweegclubje waar ze lid van worden .... De meeste mensen stoppen omdat het niet meer kan en niet omdat ze iets anders gaan doen of StoelFIT niet leuk meer vinden.  Toen ik startte met StoelFIT was mijn doel om een volwaardige beweegles te ontwikkelen waar de deelnemers écht iets aan hebben. Niet zomaar wat oefeningen doen op muziek, maar écht werken aan vitaliteit met rek- en strekoefeningen, coördinatie, balans, evenwicht, beweeglijkheid, kracht, oog/hand coördinatie etc. Daarnaast biedt Fitrotterdam koffiedrinken en leuke uitjes om met elkaar in contact te blijven op een ander vlak. Het raakt me altijd als mensen me bellen en zeggen dat het niet meer gaat ivm ziekte of lichamelijke klachten. Je bouwt toch een band op met de mensen waarmee je werkt en ik houd ook een beetje van ze. Ik herken ze aan hun houding manier van bewegen of stem en dat blijft altijd leuk.  Soms komen mensen weer terug als ze hersteld zijn en dat vind ik op zo'n hoge leeftijd altijd heel bijzonder. Als ze ermee stoppen dan mis ik de mensen zeker, maar dat hoort erbij.  Gelukkig blijven er altijd voldoende mensen over in de les, maar het raakt me wel want ouder worden is steeds een deurtje dicht doen, al wil je dat niet.

Vitaliteit is niet te koop..... 19-2-2019

Vitaal blijven gaat makkelijker in een groep, daarom geef ik alleen maar groepslessen. Als je in een ritme zit van een vast uur per week, op een vaste plek, met een vaste docent en bekende mensen, dan ga je makkelijker bewegen dan als er geen "must" achter zit.

Vaak hoor ik senioren zeggen dat ze niets meer willen moeten. Maar het gevolg is dat de dagen voorbij glijden, de mensen teveel zitten, laat naar bed gaan en geen regelmaat en ritme meer hebben. Het ritme van eten, bewegen en slapen is goed voor een lijf. Het past zich daaraan aan en het blijft vitaal. Zodra je denkt:"Ach dat doe ik morgen wel" of "Bewegen hoeft voor mij niet meer, ik beweeg al genoeg in huis (van de bank naar de wc of keuken en weer terug)" dan hoeft het lichaam ook  niet meer vitaal te blijven en gaan de mensen verslappen.

Lichamelijk en geestelijk. Als men eenmaal verslapt is dan is het oude "beweeg en leef "niveau bijna niet meer terug te krijgen of alleen met heel veel inzet en moeite. En daar hebben velen juist geen zin in. Wie vitaal oud wil worden zal zolang mogelijk in beweging moeten blijven, al zal dat soms een tandje lager moeten.

Wat mij opvalt is dat mijn leden bewuste bewegende mensen zijn. De opmerkingen van :"Ik blijf dit zolang mogelijk doen hoor"(Ploon van 81), "Ik ga me toch niet oud gedragen"(Jenny van 91) , "Als ik ga zitten kan ik straks helemaal niets meer"( Riet met diabetes).

In een les doe ik oefeningen die het ouder wordende lichaam nodig heeft. Rekken, strekken, kracht, coördinatie, oogbewegingen, evenwicht, oefeningen met handen en voeten en voor de houding. Als die oefeningen wekelijks herhaald worden dan blijft dat beweegpatroon in het lichaam zitten en zal de kans op vallen en stijf worden minder groot zijn.

Iedere les leer ik weer van mijn deelnemers door wat ze doen, zeggen en bewegen. Bewegen is net zo belangrijk als eten en slapen, maar voordat we het weten "zitten" we met een steeds groter wordende groep senioren, die niet vitaal meer zijn en (erger nog) kunnen worden.

Hoe leuk zijn mijn lessen en hoe leuk is het om deel uit te maken van een leuke groep. Af en toe gaan we met elkaar uit eten of organiseer ik een tripje naar het theater of met een bus. Dat doe ik voor mijn plezier en dat gaat low-budget zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen gaan. Bewegen MOET  om vitaal oud te worden en wees eens eerlijk, wie wil dat nou niet?  Maar het gaat niet vanzelf.....en ik ben dankbaar daar mijn steentje in bij te kunnen dragen.

Werken met mensen is het mooiste dat er is! 15-9-2018

Koffie drinken na de les in de Romeijnshof

De eerste maand zit er alweer op. Deze maand hebben 28 nieuwe leden zich aangemeld, die hun weg hebben gevonden in de bestaande lessen of in de nieuwe lessen StoelFIT op dinsdag of LigFIT op woensdag. Hoe leuk zijn de reacties als de mensen direct voelen dat de lessen helpen en zich vitaler voelen. Ook heeft iemand van 94 jaar zich aangemeld voor StoelFIT en ik schatte haar wel 10 jaar jonger! Het is toch ongelooflijk hoe vitaal mensen nog kunnen zijn. 

In de StoelFITles zie ik mensen veranderen. Komen ze kromgebogen met een rollator de zaal in, op de stoel met de muziek aan worden ongekende "oude talenten"weer aangeboord en blijken ze toch nog heel veel te kunnen met bewegen. Soms is het even zoeken naar de juiste beweging, maar in een groep en met goede muziek (met een goed ritme) lukt het vaak geweldig.

De LigFITles voorziet duidelijk in een behoefte en het is bijzonder dat een uurtje liggen zo snel voorbij gaat als je bezig bent. Oefeningen voor de rug en nek maar ook rekoefeningen en gezichtsoefeningen. De eerste mail met de behandelde oefeningen is er al uit gegaan.

Werken met mensen en bewegen geeft zoveel voldoening en plezier, ik hoop dit nog jaren vol te kunnen houden. De Romeijnshof blijft in ieder geval nog een tijd open, dus de onzekerheid is gelukkig weg. De Tauruszaal die ik nu 8 uur per week gebruik is de mooiste, beste en grootste zaal in heel Ommoord en ik geef daar zo graag in les!

Ik ben heel benieuwd hoe de nieuwe lessen zich gaan ontwikkelen, maar dat komt wel goed want de spirit zit er al in en de kop is er af!

Workshops Ismakogie heel leerzaam

Deze week heeft Ismakogiedocent Dirkje Swiersma 3 proeflessen bij ons gegeven. Op de opkomst was prima en ze heeft ons allemaal laten ervaren hoe bijzonder de Ismakogische manier van bewegen is. Naast de basisprincipes vanuit de voeten heeft ze veel verteld en gedaan om ons vooral te laten VOELEN dat je lichaam ook op een andere manier te trainen is.

Bewust de bewegingen doen, kijken wat je doet, kleine bewegingen met grote invloed het kwam allemaal voorbij. Op de foto een prachtige oefening die ik zelfs nog nooit gedaan heb en dat wil wat zeggen want ik geef tenslotte al 35 jaar oefeningenlessen.

We misten wel de muziek en sommigen een beetje de actie want het is totaal anders dan de lessen die ik wekelijks geef. Maar tóch een prima ervaring en ik zal er zeker oefeningen van meenemen die ik heb geleerd in mijn eigen lessen. 

Ismakogie is eigenlijk een groepsles met heilgymnastiekoefeningen en door de oefeningen met de stokken en balletjes kon iedereen voelen dat er ook nog anders spieren in je lijf zijn dan de grote spieren. Ook een eye-opener was dast kleine bewegingen vaak nog efficiënter zijn dan grote bewegingen zeker bij klachten. Oefeningen voor de rug, houding en schouders voelden dan ook geweldig.

Dirkje zal zeker nog een keer terug komen voor de dames die toch graag meer willen leren in een aparte workshop.

Hieronder nog wat foto's die een goed beeld geven van de lessen.

 

 • Oefeningen met stokken voor schouders, armen en nek

 • Dubbele balletjes op elkaar drukken is nog lastig

 • Veel belangstelling!

Weet je waar ik nu blij van word????

Mensen die ik zie genieten van bewegen en die ik vooruit zie gaan. Het klinkt raar, maar daar kan ik nu blij van worden! Die kleine vooruitgang, de lol die mensen erin vinden om met hun lijf bezig te zijn en te merken dat er altijd nog vooruitgang is te boeken in hun bewegen. En dat is onafhankelijk van de leeftijd, dat is nog het mooiste. Vanochtend had ik mijn OchtendFIT groep in de grote sporthal. We waren bezig met allemaal stap vormen over blokken, banken, laddertjes en lage hordes. Prachtig om te zien dat mensen eerst voorzichtig over de obstakels heen stappen  en na een paar keer het ritme erin krijgen om dan als een stel pubers over de hekjes heen te springen. Jong geleerd is oud gedaan dank je dan, maar soms hebben ze het nooit geleerd, maar leren ze het nu in mijn lessen en het lukt. Ik kan écht genieten als mensen dat succes zelf beleven maar er ook zelf aan werken. Ik geef ze het geloof dat te kunnen door de opbouw , sfeer en aanbod van de les. Op de leeftijd dat eigenlijk het bewegen alleen maar minder wordt als je niets doet (boven de 60 jaar) is er dus nog heel veel mogelijk als je het maar doet en dat doe je niet alleen!

Dat maakt het lesgeven aan senioren zo leuk en het wekelijkse beweegritme zorgt er ook voor dat het vertrouwen in eigen bewegen stijgt. De beweegvormen die ik doe zijn niet bedreigend maar juist uitdagend voor de mensen. Iemand die niet beweegt begrijpt dit niet, want die heeft nooit ervaren wat je lijf nog allemaal kan leren en je vriend kan zijn door en met bewegen. Wie kan bewegen zal een grotere wereld hebben, maar zich ook prettiger voelen. Beter bewegen is voor iedereen weggelegd, maar een sportgroep, wekelijkse lessen, iedere week komen en natuurlijk meedoen, zijn wel voorwaarden die belangrijk zijn. Dat vinden de mensen in mijn lessen en ik vind het terug bij hen die trouw komen en ondanks de kou er toch maar weer staan in hun sportoutfit.

Alle mensen van mijn groepen, ik ben trots op jullie! Jullie bewegen maakt mij blij maar ook het beweegplezier dat ik in jullie  terug zie maakt me blij! Na de les het koffiedrinken met elkaar hoort erbij en dan besef ik me weer dat ik het goede vak heb gekozen waar ik voor ga en sta.  

Alle lessen zitten VOL! 20-2-2018

Wie had dat gedacht 10 jaar geleden? Alle 7 lessen zitten vol die ik geef met het maximale aantal deelnemers. 23 in de lessen in de grote zaal en 33 in de sporthal. En het bijzondere is dat iedereen heel trouw komt. In totaal 170 leden, echt heel bijzonder. De sfeer in de lessen is super, alle mensen zijn leuk naar elkaar, er wordt hard gewerkt zoals het hoort.... en na de les tijd voor kletsen. Iedereen voelt zich er goed bij inclusief mijzelf.

De volgende fase is nu dat ik de leukste docenten zoek om les bij me te komen geven in beweegmethodes die ik niet kan geven. Anneke van der Sar is gestart met de Qigong en haar deelneemsters zijn heel enthousiast. Kan ook niet anders want Anneke is een topper. Voor het geheugenFIT heb ik Silvia Bos kunnen strikken. Een lesgeeftopper die bevoegd docent Cognitieve Fitness is. Wat ben ik er trots op dat zij voor ons deze bijzondere cursus komt geven in maart. Iedereen kennis laten maken met bijzondere beweegmethodes was één van de dingen die ik 10 jaar geleden voor ogen had. Natuurlijk doe ik ook graag mee want wat ik leer kan ik ook weer verwerken in mijn eigen lessen.

Vandaag gaan we met 27 dames naar de voorstelling "Sleeping beauty on ice" in het Nieuwe Luxor. Ik vind het geweldig om met mensen die anders alleen niet naar het theater zouden gaan, nu met elkaar met de metro naar deze geweldige voorstelling te gaan.  Hierbij dank ik het Luxor dat we gebruik konden maken van een leuke actie.

FITrotterdam is vitaal en bruist. Kijk maar bij de cursussen die ik in de planning heb staan. Doe mee en werk aan je lijf want dat is het kostbaarste dat we hebben!

Bewegen gaat vanzelf als het leuk is! 11-2-2018

Iedere keer sta ik er weer van te kijken hoe snel een les voorbij vliegt.

De muziek doet wonderen en bij mij vloeien de oefeningen vanzelf over in elkaar. Als de energie goed is dan wordt er hard gewerkt en kost een beweegles geen moeite. Natuurlijk mag je voelen dat je moe wordt en zeker dat je spieren gaan aanspannen, maar de beoeling is dat je fitter uit de zaal komt en voelt dat je lijf die beweging heeft gehad wat het nodig heeft. Mensen denken dat het altijd goed is als je spierpijn hebt na een les. Dat is dus niet zo. Je mag het wel voelen, maar krom lopen van de spierpijn, dan heb je iets niet goed gedaan. Je mag het ook voelen als je een paar keer niet bent geweest. Dat je voelt dat je stijver bent of dat je voelt dat je juist meer last krijgt van bepaalde klachten, doordat je te weinig hebt gedaan.

Bewegen blijft bijzonder en zeker in een groep waarbij de energie stroomt, zoals dat heet. Je lichaam gaat vanzelf mee op de stroom van de les en je doet 10 x zoveel dan dat je thuis "gezellig" voor de TV of de computer staat met een digitale les.

Een groepsles is een wondermiddel, zeker als je de mensen gaat kennen en je altijd dezelfde docent voor je hebt staan die je kent.  Helaas sterft het fenomeen een beetje uit en dat is jammer, maar ik blijf staan voor de groepslessen, want dat werkt het beste voor je lijf en je doorzettingsvermogen.

Als je iets leuk vindt gaat het bewegen vanzelf en kost het weinig moeite. Dat geldt ook voor mij als docent. Zonder groep kan ik geen lesgeven en de groep beweegt niets of weinig zonder mij.  Het blijft bijzonder en ik ben er trots op dat in FITrotterdam zulke leuke groepen zijn ontstaan! 

Parijs in 1 dag 2-2-2018

Uitjes horen erbij en dit keer ben ik wel erg ver gegaan, namelijk in 1 dag naar Parijs met de Thalys. Enthousiast geworden door het filmpje van de NS op TV zijn we met maar liefst 25 personen naar Parijs gegaan.  Mensen die anders nooit naar Parijs zouden gaan hadden zich ingeschreven en we hebben een super dag gehad. Prachtig om te zien dat er leuke groepjes worden gevorrmd door mensen die elkaar alleen van gezicht in de les kennen. In deze groep zaten mensen uit 4 verschillende lessen, dat was zo leuk. Naast een tour met de bus hebben we natuurlijk gebruik gemaakt van de metro en heeft iedere groep iets specifieks bezocht. Aan het eind vHn de dag lekker gegegeten vlak bij het Gare du Nord en daarna in 2 1/2 uur weer naar huis. heerlijk. Wat een leuke dag hebben we gehad. Meer foto's en een uitgebreider verslag kan je lezen bij "uitjes".

Het was super en we gaan zeker volgend jaar weer!!!

 • Actieve oefeningen in 2 tallen

 • FaceFIT doe je liggend...met gezichtsoefeningen je lichaam trainen!

 • De WION hal blijft bijzonder,die is zo groot dat ik daar geweldige lessen kan geven

 • GeheugenFIT met Astrid

  Geheugen trainen via lichamelijke oefeningen. Meer leren? Schrijf in voor de cursus in januari

 • Qigong met Anneke

  Leer ontspannen met je lichaam omgaan en combineer dat met de ademhaling. Leer mee en doe de cursus die start op 12 januari

 • FaceFIT met Saskia

  Je gezicht is de ziel van je lichaam. Leer je gezichtsspieren te gebruiken om je lichaam te trainen. Leuk en leerzaam.
  Ervaar het zelf. Anti rimpel op 6 februari 13.00-15.15 uur

Mijn oudste EnerFITster van 93 jaar!

Deze week heb ik een foto gemaakt van Jenny. Het is ongelooflijk hoe vitaal ze nog is en voor mij is ze een voorbeeld hoe je vitaal oud kunt worden. Deze week hebben we gewerkt met stokken en wat is er handiger dan de benenstretch te doen.  Kijk eens naar haar benen, nog helemaal gestrekt! Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik zag, ik weet dat ze vitaal is maar zo vitaal...Jenny sport al 5 jaar bij me en komt nog iedere week met de auto naar de sportzaal.  

Als je vraagt naar haar geheim zegt ze altijd: In beweging blijven, gezond eten én de TUIN.

Ze is een verwoed tuinierster en geniet van het rommelen in haar tuintje. Iedere dag vers koken houdt haar gezond en dat ze nog auto kan rijden vind ik bijzonder. Haar leeftijd? Ze is 90 lentes jong en dat zou je haar niet geven. Af en toe smokkelt ze met een oefening en dan zeg ik altijd:"O ja, dit is de 90 jarigen variatie."Aangezien ze de enige is die 9 kruisjes achter haar naam heeft staan is die opmerking specifiek voor haar bedoeld.

De andere dames van de groep zullen haar kwa leeftijd niet inhalen, maar zitten haar wel op de hielen al begint de achterhoede bij 85 jaar. Ook die zijn nog heel vitaal.

Het is zo bijzonder om kwalitatieve actieve lessen te mogen geven aan mijn dames en ik geniet daar écht iedere les weer van. Na de les lekker koffieleuten en bijkletsen en zo hoort een sportochtend ook te zijn vind ik. Al heeft iedereen zo zijn ongemakjes, de praatjes tijdens de koffie gaan daar niet over, want de aandacht wordt gelegd op bewegen en genieten van het leven.

Lieve Jenny ik ben trots op je en ben vereerd dat ik jouw gymjuf mag zijn en van dichtbij mee mag maken dat bewegen op hoge leeftijd absoluut mogelijk is. Hierbij citeer ik dan wel jouw woorden:

"Je moet wel in beweging blijven, van zitten roest je vast".

10-9-2017 10 jaar EnerFIT

Wie had gedacht toen ik op 10 september 2007 begon met de lessen van FITRotterdam. Die naam had ik toen nog niet en ik startte met deze 3 dames. Nu heb ik 143 leden die wekelijks komen sporten met 4 verschillende lessen.

De leeftijd loopt uiteen van 50 t/m 96 jaar, hoe leuk is dat. Wat heb ik ook een boel geleerd die 10 jaar, heel veel oefeningen ontwikkeld, lessen gegeven, activiteiten georganiseerd, intussen ook boekjes uitgegeven en nu de site www.elkedageenoefening.nl . Het blijft leuk, ik geniet iedere les van de mensen, oefeningen en muziek.