Ons StoelFITlid Nora is vandaag 90 jaar geworden!

Nora is lid van de StoelFITgroep van maandag 10.30 uur en woont toevallig bij mij in de straat.
Omdat Nora vandaag geen bezoek mag ontvangen hebben we met de straat haar verrast!

De eerste filmpjes zijn gemaakt!

Onder het kopje Stoelfitfilmpjes staan de eerste filmpjes die ik heb gemaakt.  Nog helemaal niet perfect, maar onder het mom van "al doende leert men" heb ik ze er toch op gezet. Perfect kan ik ze zelf in ieder geval niet maken, maar ik moet en ga dus ergens beginnen. Als ik terug kijk naar mijn eerste StoelFITlesjes dan kan ik ook concluderen dat ik nog veel moest leren. Maar als je er dag in dag uit mee bezig  bent en je vind het LEUK om te doen, dan ontwikkel je vanzelf. Het aantal oefeningen dat ik heb ontwikkeld is inmiddels zo groot, écht ik sta daar zelf nog steeds versteld van. Werken vanuit de voeten, handen en houding, dat je lichaam zo mooi te trainen is had ik nooit verwacht.

Mijn inspiratie haal ik vooral uit veel methodes uit de ouderwetse Heilgymnastiek. Oefeningen uit Mensendieck, Feldenkrais of de Ismakogie zijn geniaal en hebben we vooral nodig als we ouder( en strammer) worden.

Klik maar eens op de links hieronder dan kan je meer lezen wat de methodes inhouden.

www.ismakogie.nl

www.cesartherapie.nl/oefentherapie

www.feldenkrais.nl

 

 

Filmpjes opnemen voor StoelFIT 20-3

Het filmpje zal niet in deze setting zijn, maar wie weet gaat dat me ooit ook nog lukken. Eerst maar eens de thuisfilmpjes maken voor alle ouderen die thuis moeten blijven.

Iets wat ik al heel lang op mijn bucketlist heb staan is het opnemen van filmpjes voor StoelFIT. Nu heb ik al wat filmpjes opgenomen,  maar doordat er "normale" muziek op staat mag en kan ik ze niet zomaar op internet zetten.

Doordat 'nood de wetten breekt 'heb ik thuis nu een studiootje gemaakt en daar wil ik weer proberen lesjes op te gaan nemen. Voor de muziek heb ik een hele onverwachte en bijzondere oplossing gevonden en pas als dat goed gaat vertel ik hoe of wat.

Als dat lukt is dat wel zo'n geschenk uit de hemel en er is iemand met een heel groot Rotterdams hart en talent die me hiermee wil helpen.  Maar eerst proberen, zien en doen.

Ik houd jullie op de hoogte!!

Groetjes Saskia

 

Corona- aanpassingen

Dat is toch wat. Als iemand op 1 januari tegen ons allen had gezegd dat deze maatregelen zouden worden genomen dan hadden we die met een ongelovig gezicht aangestaard. Dat zou toch niet kunnen? Er is een spreekwoord dat zegt:"Nood breekt wetten"en dat zien we nu maar weer. Ook uit deze situatie zullen we komen al is het voor niemand leuk.

Vooruit kijken is het enige dat nu kan helpen. We kunnen toch niets aan de feiten en maatregelen veranderen. 

Toch ga ik proberen daar waar kan mijn steentje bij te dragen met misschien wel on-line lessen stoelfit. Wie zal het zeggen. In ieder geval zal ik niet stil zitten om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen want al mogen we zo min mogelijk contacten hebben met andere mensen,  bewegen heeft ons lijf wel nodig. Zeker om weerstand te blijven houden tegen ziektes en beweegklachten.

Mijn moder die de oorlog mee hefet gemaakt en de hongerwinter zei altijd: "de tering naar de nering zetten". Het is niet altijd leuk maar ....."aan alles komt een eind" en   "achter de horizon schijnt de zon". 

Sterkte! Laten we er met elkaar het beste van maken en onze ouderen niet vergeten! 

Ik houd jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

 • Oefening tegen hielspoor met de schuimrol

 • Gebruik van het kleine balletje om doorstroming te verbeteren

 • De enkel trainen met een foambal

Altijd ACTIE!

Deze week ben ik gestart met de voetgymnastiekcursus. Dat is toch zo bijzonder. Aan onze voeten besteden we te weinig aandacht en ze zijn het belangrijkste onderdeel om goed te kunnen lopen. Het blijft bijzonder om oefenigen met de voeten te doen en hoe eenvoudig je met een schuimrol of een balletje oefeningen kunt doen die letterlijk goed voelen.

We starten de eerste les altijd met voetmassage en kijken hoe goed de gewrichten in je voeten nog bewegen. Dat valt altijd tegen. Je voelt vaak niet dat je voeten vast zijn gaan zitten en vooral de overgang van de voet naar de tenen of het enkelgewricht zijn heel belangrijk voor je evenwicht. Iedere les krijgen de deelnemers de info op papier met de oefeningen erbij om zelf thuis te oefenen. Ik ben heel benieuwd op welke voet ze staan na 4 weken!

 

 

 

 

 

 • Foambal

 • Werken met de schuimrol

 • Tenen naar het plafond laten wijzen werkt op je hele lichaam

Wat een geweldige start hebben we weer gemaakt in 2020!

Als ik dit schrijf zit de eerste week er al weer op. Wat is het toch leuk om met al deze mensen te mogen werken. Ik Zie het écht als een voorrecht om sportlessen te mogen geven aan senioren die niet oud zijn, maar wel een hoge leeftijd hebben. De StoelFITlessen zijn een feestje en wat kan ik genieten van al die mensen die zo goed kunnen bewegen en die ik vooruit zie gaan! Soms sta ik verbaasd van het feit dat we zo snel kunnen werken. Ik heb namelijk een hoog tempo in de lessen en dat gaat eigenlijk vanzelf. De muziek werkt daaraan mee, maar ook omdat iedereen zo snel alle oefeningen oppikt en meedoet.  Per les doen we wel 60 tot 70 oefeningen en eigenlijk gaat het allemaal vanzelf. Elke oefening  doen we niet te lang, maar wel lang genoeg dat er iets in je lijf gebeurt. Bijzonder hoor! Geen spierpijn maar wel met energie en tevreden de les uit.

Slapjanuslessen daar hou ik niet van.....

Alle lessen op de maandag zitten vol. Vandaag ( dinsdag) had ik de instuifgroep weer met StoelFIT, ook daar zaten we met 15 personen. Het RelaxFIT van woensdagavond is nog een beetje onderbezet, maar de vaste mensen zijn en blijven erg enthousiast. Net zoals ik, deze les is gewoon bijzonder en al lig je de hele les op je rug en buik, je krijgt er toch energie van. Want ook in deze les ben je steeds in beweging met oefeningen. 

De Bustocht  "rondje Rotturdam" gaat uitstekend, die bus krijgen we wel voor hoor en dat wordt een onvergetelijke middag. 
Ooit had ik de droom om FITrotterdam te laten bruisen en bewegen. Nu, ik kan nu met een grote grijns en met trots zeggen dat dat is gelukt. Lieve leden, ik ben TROTS op jullie en ik hoop nog heel lang de inspiratie te hebben om steeds afwisselende lessen te kunnen geven.

Saskia 14-1-2020 

Verjaardagsplezier 18-5-2019

Derek en ik zijn beide 12 mei jarig

 

Vorig weekend ben ik jarig geweest en dat heb ik geweten! Een hele tafel vol met leuke kaarten die mensen speciaal voor je hebben uitgezocht met leuke boodschappen erop. Nu vind ik het ook leuk om spciaal voor iemand een kaartje uit te zoeken, maar als dan iemand dat speciaal voor jou doet dan is dat zo bijzonder.  Verder trakteer ik in alle lessen op koffie en thee met iets lekkers erbij. Het is ontzettend leuk om lekkere dingen uit te zoeken en te zien dat ik de mensen er een plezier mee doe. De tafel lekker vol met allemaal gezellige kletsende mensen en geen enkele groep heeft me vergeten met een bonnetje, kaartje of presentje. Nu hoeft dat natuurlijk niet, maar toch is het leuk! Denken aan elkaar en vieren wat er te vieren valt. Als ik het boekje Ikigai citeer dat in de "Blue spots" waar de mensen het oudste worden, alles wordt gevierd wat er te vieren valt, dan zijn we met elkaar goed bezig om vitaal en vooral gezellig oud te worden.

Ik bof met zoveel mooie , fijne, warme en vitale mensen om me heen!

Met recht mag en kan ik zeggen dat ik het mooiste beroep in de wereld heb dat bij me past!

 

StoelFIT als laatste clubje.... 21-4-2019

De lessen StoelFIT zijn voor veel deelneemsters het laatste beweegclubje waar ze lid van worden .... De meeste mensen stoppen omdat het niet meer kan en niet omdat ze iets anders gaan doen of StoelFIT niet leuk meer vinden.  Toen ik startte met StoelFIT was mijn doel om een volwaardige beweegles te ontwikkelen waar de deelnemers écht iets aan hebben. Niet zomaar wat oefeningen doen op muziek, maar écht werken aan vitaliteit met rek- en strekoefeningen, coördinatie, balans, evenwicht, beweeglijkheid, kracht, oog/hand coördinatie etc. Daarnaast biedt Fitrotterdam koffiedrinken en leuke uitjes om met elkaar in contact te blijven op een ander vlak. Het raakt me altijd als mensen me bellen en zeggen dat het niet meer gaat ivm ziekte of lichamelijke klachten. Je bouwt toch een band op met de mensen waarmee je werkt en ik houd ook een beetje van ze. Ik herken ze aan hun houding manier van bewegen of stem en dat blijft altijd leuk.  Soms komen mensen weer terug als ze hersteld zijn en dat vind ik op zo'n hoge leeftijd altijd heel bijzonder. Als ze ermee stoppen dan mis ik de mensen zeker, maar dat hoort erbij.  Gelukkig blijven er altijd voldoende mensen over in de les, maar het raakt me wel want ouder worden is steeds een deurtje dicht doen, al wil je dat niet.

Vitaliteit is niet te koop..... 19-2-2019

Vitaal blijven gaat makkelijker in een groep, daarom geef ik alleen maar groepslessen. Als je in een ritme zit van een vast uur per week, op een vaste plek, met een vaste docent en bekende mensen, dan ga je makkelijker bewegen dan als er geen "must" achter zit.

Vaak hoor ik senioren zeggen dat ze niets meer willen moeten. Maar het gevolg is dat de dagen voorbij glijden, de mensen teveel zitten, laat naar bed gaan en geen regelmaat en ritme meer hebben. Het ritme van eten, bewegen en slapen is goed voor een lijf. Het past zich daaraan aan en het blijft vitaal. Zodra je denkt:"Ach dat doe ik morgen wel" of "Bewegen hoeft voor mij niet meer, ik beweeg al genoeg in huis (van de bank naar de wc of keuken en weer terug)" dan hoeft het lichaam ook  niet meer vitaal te blijven en gaan de mensen verslappen.

Lichamelijk en geestelijk. Als men eenmaal verslapt is dan is het oude "beweeg en leef "niveau bijna niet meer terug te krijgen of alleen met heel veel inzet en moeite. En daar hebben velen juist geen zin in. Wie vitaal oud wil worden zal zolang mogelijk in beweging moeten blijven, al zal dat soms een tandje lager moeten.

Wat mij opvalt is dat mijn leden bewuste bewegende mensen zijn. De opmerkingen van :"Ik blijf dit zolang mogelijk doen hoor"(Ploon van 81), "Ik ga me toch niet oud gedragen"(Jenny van 91) , "Als ik ga zitten kan ik straks helemaal niets meer"( Riet met diabetes).

In een les doe ik oefeningen die het ouder wordende lichaam nodig heeft. Rekken, strekken, kracht, coördinatie, oogbewegingen, evenwicht, oefeningen met handen en voeten en voor de houding. Als die oefeningen wekelijks herhaald worden dan blijft dat beweegpatroon in het lichaam zitten en zal de kans op vallen en stijf worden minder groot zijn.

Iedere les leer ik weer van mijn deelnemers door wat ze doen, zeggen en bewegen. Bewegen is net zo belangrijk als eten en slapen, maar voordat we het weten "zitten" we met een steeds groter wordende groep senioren, die niet vitaal meer zijn en (erger nog) kunnen worden.

Hoe leuk zijn mijn lessen en hoe leuk is het om deel uit te maken van een leuke groep. Af en toe gaan we met elkaar uit eten of organiseer ik een tripje naar het theater of met een bus. Dat doe ik voor mijn plezier en dat gaat low-budget zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen gaan. Bewegen MOET  om vitaal oud te worden en wees eens eerlijk, wie wil dat nou niet?  Maar het gaat niet vanzelf.....en ik ben dankbaar daar mijn steentje in bij te kunnen dragen.

Werken met mensen is het mooiste dat er is! 15-9-2018

Koffie drinken na de les in de Romeijnshof

De eerste maand zit er alweer op. Deze maand hebben 28 nieuwe leden zich aangemeld, die hun weg hebben gevonden in de bestaande lessen of in de nieuwe lessen StoelFIT op dinsdag of LigFIT op woensdag. Hoe leuk zijn de reacties als de mensen direct voelen dat de lessen helpen en zich vitaler voelen. Ook heeft iemand van 94 jaar zich aangemeld voor StoelFIT en ik schatte haar wel 10 jaar jonger! Het is toch ongelooflijk hoe vitaal mensen nog kunnen zijn. 

In de StoelFITles zie ik mensen veranderen. Komen ze kromgebogen met een rollator de zaal in, op de stoel met de muziek aan worden ongekende "oude talenten"weer aangeboord en blijken ze toch nog heel veel te kunnen met bewegen. Soms is het even zoeken naar de juiste beweging, maar in een groep en met goede muziek (met een goed ritme) lukt het vaak geweldig.

De LigFITles voorziet duidelijk in een behoefte en het is bijzonder dat een uurtje liggen zo snel voorbij gaat als je bezig bent. Oefeningen voor de rug en nek maar ook rekoefeningen en gezichtsoefeningen. De eerste mail met de behandelde oefeningen is er al uit gegaan.

Werken met mensen en bewegen geeft zoveel voldoening en plezier, ik hoop dit nog jaren vol te kunnen houden. De Romeijnshof blijft in ieder geval nog een tijd open, dus de onzekerheid is gelukkig weg. De Tauruszaal die ik nu 8 uur per week gebruik is de mooiste, beste en grootste zaal in heel Ommoord en ik geef daar zo graag in les!

Ik ben heel benieuwd hoe de nieuwe lessen zich gaan ontwikkelen, maar dat komt wel goed want de spirit zit er al in en de kop is er af!

Workshops Ismakogie heel leerzaam

Deze week heeft Ismakogiedocent Dirkje Swiersma 3 proeflessen bij ons gegeven. Op de opkomst was prima en ze heeft ons allemaal laten ervaren hoe bijzonder de Ismakogische manier van bewegen is. Naast de basisprincipes vanuit de voeten heeft ze veel verteld en gedaan om ons vooral te laten VOELEN dat je lichaam ook op een andere manier te trainen is.

Bewust de bewegingen doen, kijken wat je doet, kleine bewegingen met grote invloed het kwam allemaal voorbij. Op de foto een prachtige oefening die ik zelfs nog nooit gedaan heb en dat wil wat zeggen want ik geef tenslotte al 35 jaar oefeningenlessen.

We misten wel de muziek en sommigen een beetje de actie want het is totaal anders dan de lessen die ik wekelijks geef. Maar tóch een prima ervaring en ik zal er zeker oefeningen van meenemen die ik heb geleerd in mijn eigen lessen. 

Ismakogie is eigenlijk een groepsles met heilgymnastiekoefeningen en door de oefeningen met de stokken en balletjes kon iedereen voelen dat er ook nog anders spieren in je lijf zijn dan de grote spieren. Ook een eye-opener was dast kleine bewegingen vaak nog efficiënter zijn dan grote bewegingen zeker bij klachten. Oefeningen voor de rug, houding en schouders voelden dan ook geweldig.

Dirkje zal zeker nog een keer terug komen voor de dames die toch graag meer willen leren in een aparte workshop.

Hieronder nog wat foto's die een goed beeld geven van de lessen.

 

 • Oefeningen met stokken voor schouders, armen en nek

 • Dubbele balletjes op elkaar drukken is nog lastig

 • Veel belangstelling!

Weet je waar ik nu blij van word????

Mensen die ik zie genieten van bewegen en die ik vooruit zie gaan. Het klinkt raar, maar daar kan ik nu blij van worden! Die kleine vooruitgang, de lol die mensen erin vinden om met hun lijf bezig te zijn en te merken dat er altijd nog vooruitgang is te boeken in hun bewegen. En dat is onafhankelijk van de leeftijd, dat is nog het mooiste. Vanochtend had ik mijn OchtendFIT groep in de grote sporthal. We waren bezig met allemaal stap vormen over blokken, banken, laddertjes en lage hordes. Prachtig om te zien dat mensen eerst voorzichtig over de obstakels heen stappen  en na een paar keer het ritme erin krijgen om dan als een stel pubers over de hekjes heen te springen. Jong geleerd is oud gedaan dank je dan, maar soms hebben ze het nooit geleerd, maar leren ze het nu in mijn lessen en het lukt. Ik kan écht genieten als mensen dat succes zelf beleven maar er ook zelf aan werken. Ik geef ze het geloof dat te kunnen door de opbouw , sfeer en aanbod van de les. Op de leeftijd dat eigenlijk het bewegen alleen maar minder wordt als je niets doet (boven de 60 jaar) is er dus nog heel veel mogelijk als je het maar doet en dat doe je niet alleen!

Dat maakt het lesgeven aan senioren zo leuk en het wekelijkse beweegritme zorgt er ook voor dat het vertrouwen in eigen bewegen stijgt. De beweegvormen die ik doe zijn niet bedreigend maar juist uitdagend voor de mensen. Iemand die niet beweegt begrijpt dit niet, want die heeft nooit ervaren wat je lijf nog allemaal kan leren en je vriend kan zijn door en met bewegen. Wie kan bewegen zal een grotere wereld hebben, maar zich ook prettiger voelen. Beter bewegen is voor iedereen weggelegd, maar een sportgroep, wekelijkse lessen, iedere week komen en natuurlijk meedoen, zijn wel voorwaarden die belangrijk zijn. Dat vinden de mensen in mijn lessen en ik vind het terug bij hen die trouw komen en ondanks de kou er toch maar weer staan in hun sportoutfit.

Alle mensen van mijn groepen, ik ben trots op jullie! Jullie bewegen maakt mij blij maar ook het beweegplezier dat ik in jullie  terug zie maakt me blij! Na de les het koffiedrinken met elkaar hoort erbij en dan besef ik me weer dat ik het goede vak heb gekozen waar ik voor ga en sta.  

 • Actieve oefeningen in 2 tallen

 • FaceFIT doe je liggend...met gezichtsoefeningen je lichaam trainen!

 • De WION hal blijft bijzonder,die is zo groot dat ik daar geweldige lessen kan geven

 • GeheugenFIT met Astrid

  Geheugen trainen via lichamelijke oefeningen. Meer leren? Schrijf in voor de cursus in januari

 • Qigong met Anneke

  Leer ontspannen met je lichaam omgaan en combineer dat met de ademhaling. Leer mee en doe de cursus die start op 12 januari

 • FaceFIT met Saskia

  Je gezicht is de ziel van je lichaam. Leer je gezichtsspieren te gebruiken om je lichaam te trainen. Leuk en leerzaam.
  Ervaar het zelf. Anti rimpel op 6 februari 13.00-15.15 uur

Mijn oudste EnerFITster van 93 jaar!

Deze week heb ik een foto gemaakt van Jenny. Het is ongelooflijk hoe vitaal ze nog is en voor mij is ze een voorbeeld hoe je vitaal oud kunt worden. Deze week hebben we gewerkt met stokken en wat is er handiger dan de benenstretch te doen.  Kijk eens naar haar benen, nog helemaal gestrekt! Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik zag, ik weet dat ze vitaal is maar zo vitaal...Jenny sport al 5 jaar bij me en komt nog iedere week met de auto naar de sportzaal.  

Als je vraagt naar haar geheim zegt ze altijd: In beweging blijven, gezond eten én de TUIN.

Ze is een verwoed tuinierster en geniet van het rommelen in haar tuintje. Iedere dag vers koken houdt haar gezond en dat ze nog auto kan rijden vind ik bijzonder. Haar leeftijd? Ze is 90 lentes jong en dat zou je haar niet geven. Af en toe smokkelt ze met een oefening en dan zeg ik altijd:"O ja, dit is de 90 jarigen variatie."Aangezien ze de enige is die 9 kruisjes achter haar naam heeft staan is die opmerking specifiek voor haar bedoeld.

De andere dames van de groep zullen haar kwa leeftijd niet inhalen, maar zitten haar wel op de hielen al begint de achterhoede bij 85 jaar. Ook die zijn nog heel vitaal.

Het is zo bijzonder om kwalitatieve actieve lessen te mogen geven aan mijn dames en ik geniet daar écht iedere les weer van. Na de les lekker koffieleuten en bijkletsen en zo hoort een sportochtend ook te zijn vind ik. Al heeft iedereen zo zijn ongemakjes, de praatjes tijdens de koffie gaan daar niet over, want de aandacht wordt gelegd op bewegen en genieten van het leven.

Lieve Jenny ik ben trots op je en ben vereerd dat ik jouw gymjuf mag zijn en van dichtbij mee mag maken dat bewegen op hoge leeftijd absoluut mogelijk is. Hierbij citeer ik dan wel jouw woorden:

"Je moet wel in beweging blijven, van zitten roest je vast".