Verslag Rondje Rotterdam

 "Rondje Rotturdam" met de bijnamen specialist Herco Kruik

Wat hebben we genoten vandaag. Heerlijk weer op pad met een bus iets leuks doen en lekker koffie en thee drinken.

Onze dubbeldekker met Jan als chauffeur was geweldig en het is vakwerk hoe hij zo'n grote bus door de stad rijdt.  Herco Kruik van de Scheurmail en de boekjes over Rotterdamse bijnamen was onze gids heeft ons écht alles verteld over Rotterdam met een grijns en met wijsheid. 

Velen van ons zijn échte Rotterdammers en het was zo leuk om straten of gebouwen weer te zien en dan te horen wat er voor bijzonders over te vertellen is.  

Het koffie drinken bij het Heerenhuijs in het park bij de Euromast is altijd een succes en het was nu geweldig weer, zodat we allemaal buiten konden zitten.

We hebben genoten en de foto's het het filmpje volgt snel.

 

Van bewegen fleurt een mens op! 8-6-2021

We moeten meer bewegen "predikt" de overheid. Want we bewegen te weinig door de Coronamaatregelen, het thuiswinkelen waarbij alles aan de deur wordt afgeleverd, onze zittende afleidingen met de telefoon, tablets, computer en TV.
Veel mensen verplaatsen zich met de auto al is het een stukje minder dan een kilometer en we worden met elkaar steeds slomer en luier.

Ons lichaam heeft beweging nodig om vitaal te blijven. Zodat al onze ledematen als armen en benen, rug en nek, maar ook onze organen als hart, longen, darmen en lever naar bohoren blijven functioneren.  Vitaliteit is een totaal plaatje waar je dagelijks mee bezig moet zijn. Een keer naar de supermarkt lopen of 1één keer per week een ommetje maken zet "op zijn Rotturdams gezegd" geen zoden aan de dijk en levert geen klap op.

Dagelijks bewegen kan je zelf doen, een stukje lopen, fietsen, de tuin in je huishouden doen en tig keer per dag de trap op en af lopen. Maar je lichaam heeft ook oefeningen nodig om vitaal te blijven, Die bewegingen doen die zorgen dat je hele lichaam "in balans" blijft zodat je geen evenwichtsproblemen krijgt, je schouders en armen kunt blijven gebruiken en een onderrugpijn niet je leven negatief gaat beïnvloeden. 

Dat soort oefeningen doe je tijdens een sportles. De docent daagt je uit om op een leuke manier die bewegingen te doen zodat al je spieren "bij de les" blijven en het blijven doen als je ze nodig hebt. Door thuisblijven wordt je bewegingspatroon kleiner, ja gaat steeds minder bewegen en je voelt dat zelf niet. "Ik voel me prima"zeggen mensen dan, "ik beweeg genoeg".  Totdat je bepaalde oefeningen doet en ze voelen dat ze stijf worden en ze merken dat ze snel hun evenwicht verliezen. 

het leuke is dat als ik die mensen oefeingen laat doen, de eerste paar keer ze even staan de klungelen maar dat het lijf faarna de beweging snel weer oppikt. Want we weten het allemaal: "Jong of oud geleerd is oud gedaan". Mensen die al jaren bij me sporten en die iets krijgen waardoor ze even uit de roulatie zijn, die komen dan weer terug en hun ooit getrainde lichaam pikt dan veel sneller de bewegingen weer op. Dat is zo mooi om te zien maar ook om te zien dat dat dus ook geldt voor mensen die de 80 of 90 al lang zijn gepasseerd.

Maar , nu weer terug naard e groepsles , want dat maakt bewegen LEUK! Met elkaar op een moment mët een leuke en professionele trainer bewegen is een feestje waardoor alles makkelijker gaat. Leuk maakt makkelijk zeg ik wel eens, gezelligheid maakt blij en een een goede trainer met goede oefeningen maakt vitaal.

Tijdens een les zie ik mensen écht opfleuren en gaan lachen. ze vergeten even de problemen thuis en genieten van het bewegen met hun lichaam. Daarom hebben de mensen die deze week weer gestart zijn allemaal een bloem ( gerbera) van me gekregen. Zodat die hun zeker 2 weken kan herinneren aan het plezier in bewegen en dat hun lichaam en stemming weer opfleurt, als een plantje dat weer water krijgt.

Saskia v.d. Valk-Romeijn   8-6-2021

 

 

Hoera, we gaan weer "normaal" aan de slag!

Het heeft lang geduurd maar vanaf maandag 31 augustus gaan we weer van start met alle lessen volgens het bekende rooster.

Wat ben ik blij dat dat weer mag en ik hoop dat dat zo mag blijven. De Coronavetjes mogen er wel weer af en met wekelijks bewegen zullen we ons allemaal veel beter voelen.

We houden afstand en bewegen veilig, en als we ziekelijk zijn blijven we gewoon thuis.

Ik ben heel blij onze "bewegingsvrijheid "weer een beetje terug te krijgen!

Een dag niet bewogen is een dag minder vitaal gevoeld!

De StoelFITthuis filmpjes zijn zover klaar! 16-4

Het was even zweten maar de StoelFITthuis filmpjes zijn klaar en staan allemaal op de website.

Ook de filmpjes die ik van de zomer heb gemaakt met mijn "dreamteam" staan er ook op. Nu is duidelijk wat we doen bij groepslessen en wat je thuis voor de buis of laptop kunt doen.

De lessen enerFIT die ik iedere avond geef om 20.30 uur worden steeds beter bekeken en het begint te wennen om dus alleen een lesje te geven voor de telefoon die op een statief staat. Ik zal een foto de andere kant opmaken dan kan je zien hoe dat eruit ziet. 

Iedere avond de grote studiolamp neerzetten. matje klaarleggen en de telefoon op het statief zetten. Een lesje geven gaat vanzelf, want als de muziek aangaat dan komen de oefeningen vanzelf. In ieder geval voelt het voor mij uitstekend. Precies de oefeningen die we allemaal zo hard nodig hebben. Als je dan dagelijks nog een stukje gaat wandelen of fietsen dan komen we deze crisis zo vitaal mogelijk door. 

Ik heb er in ieder geval veel bijgeleerd en ben heel trots op de StoelFITthuis filmpjes en de rollatorFITfilmpjes die ik ook nog heb gemaakt. Als ik jullie er blij mee maak, dan is in ieder geval mijn opzet gelukt! 

 • Ligconcert

  Dit jaar zijn we 5-2 gestart met een Ligconcert. Erik Huelle is een ervaren pianist en hij is speciaal overgekomen uit Groningen om bij ons dit concert te geven

 • Oefeningen vooraf aan het Ligconcert

  Vooraf wat Vitaliteitsoefeningen uit de Healing TAO. Is altijd leuk en goed.

 • Samen met Erik

  Toen ik in Groningen woonde heb ik veel concerten bij hem meegedaan. Nu na 14 jaar is hij dan eindelijk geweest! Het was super!

We vergeten elkaar niet! 11-4

Week 4 is alweer voorbij en de eenzaamheid gaat knagen evenals het niet bewegen. Gelukkig vergeten we elkaar niet en heb ik hele leuke bedankjes gekregen in de vorm van een leuk kaartje, een telefoontje of een mailtje. Voor de senioren die thuis moeten blijven is het heel zwaar, want ze missen hun dagelijkse of wekelijkse activiteiten zo ontzettend.

Ik hoop met de StoelFITthuis filmpjes iets bij te kunnen dragen dat iedereen leuk thuis kan bewegen. Al geef ik geen les, ik heb het drukker dan ooit om de filmpjes te maken en dingen te ontwikkelen die ik al jaren 'in de kast' heb liggen.

We slaan ons er wel doorheen en zover ik weet is nog niemand van de club ziek geworden door het Coronavirus. "De tering naar de nering zetten"  zou mijn moeder zeggen en we maken er het beste van.

Nog een 90 jarige! 7-4

Onze Kiki van de StoelFITgroep van maandagmorgen 10.30 uur is ook 90 jaar geworden. Omdat ik dat zo bijzonder vind ben ik even langsgegaan met een mooie bos bloemen. Zij is nog zo actief en vooral positief. Ze straalt altijd en is nog zo heel vitaal. Als ik 90 zou mogen worden dan neem ik haar graag als  mooi en positief voorbeeld!

 

Ons StoelFITlid Nora is vandaag 90 jaar geworden!

Nora is lid van de StoelFITgroep van maandag 10.30 uur en woont toevallig bij mij in de straat.
Omdat Nora vandaag geen bezoek mag ontvangen hebben we met de straat haar verrast!

De eerste filmpjes zijn gemaakt!

Onder het kopje Stoelfitfilmpjes staan de eerste filmpjes die ik heb gemaakt.  Nog helemaal niet perfect, maar onder het mom van "al doende leert men" heb ik ze er toch op gezet. Perfect kan ik ze zelf in ieder geval niet maken, maar ik moet en ga dus ergens beginnen. Als ik terug kijk naar mijn eerste StoelFITlesjes dan kan ik ook concluderen dat ik nog veel moest leren. Maar als je er dag in dag uit mee bezig  bent en je vind het LEUK om te doen, dan ontwikkel je vanzelf. Het aantal oefeningen dat ik heb ontwikkeld is inmiddels zo groot, écht ik sta daar zelf nog steeds versteld van. Werken vanuit de voeten, handen en houding, dat je lichaam zo mooi te trainen is had ik nooit verwacht.

Mijn inspiratie haal ik vooral uit veel methodes uit de ouderwetse Heilgymnastiek. Oefeningen uit Mensendieck, Feldenkrais of de Ismakogie zijn geniaal en hebben we vooral nodig als we ouder( en strammer) worden.

Klik maar eens op de links hieronder dan kan je meer lezen wat de methodes inhouden.

www.ismakogie.nl

www.cesartherapie.nl/oefentherapie

www.feldenkrais.nl

 

 

Filmpjes opnemen voor StoelFIT 20-3

Het filmpje zal niet in deze setting zijn, maar wie weet gaat dat me ooit ook nog lukken. Eerst maar eens de thuisfilmpjes maken voor alle ouderen die thuis moeten blijven.

Iets wat ik al heel lang op mijn bucketlist heb staan is het opnemen van filmpjes voor StoelFIT. Nu heb ik al wat filmpjes opgenomen,  maar doordat er "normale" muziek op staat mag en kan ik ze niet zomaar op internet zetten.

Doordat 'nood de wetten breekt 'heb ik thuis nu een studiootje gemaakt en daar wil ik weer proberen lesjes op te gaan nemen. Voor de muziek heb ik een hele onverwachte en bijzondere oplossing gevonden en pas als dat goed gaat vertel ik hoe of wat.

Als dat lukt is dat wel zo'n geschenk uit de hemel en er is iemand met een heel groot Rotterdams hart en talent die me hiermee wil helpen.  Maar eerst proberen, zien en doen.

Ik houd jullie op de hoogte!!

Groetjes Saskia

 

Corona- aanpassingen

Dat is toch wat. Als iemand op 1 januari tegen ons allen had gezegd dat deze maatregelen zouden worden genomen dan hadden we die met een ongelovig gezicht aangestaard. Dat zou toch niet kunnen? Er is een spreekwoord dat zegt:"Nood breekt wetten"en dat zien we nu maar weer. Ook uit deze situatie zullen we komen al is het voor niemand leuk.

Vooruit kijken is het enige dat nu kan helpen. We kunnen toch niets aan de feiten en maatregelen veranderen. 

Toch ga ik proberen daar waar kan mijn steentje bij te dragen met misschien wel on-line lessen stoelfit. Wie zal het zeggen. In ieder geval zal ik niet stil zitten om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen want al mogen we zo min mogelijk contacten hebben met andere mensen,  bewegen heeft ons lijf wel nodig. Zeker om weerstand te blijven houden tegen ziektes en beweegklachten.

Mijn moder die de oorlog mee hefet gemaakt en de hongerwinter zei altijd: "de tering naar de nering zetten". Het is niet altijd leuk maar ....."aan alles komt een eind" en   "achter de horizon schijnt de zon". 

Sterkte! Laten we er met elkaar het beste van maken en onze ouderen niet vergeten! 

Ik houd jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

 • Oefening tegen hielspoor met de schuimrol

 • Gebruik van het kleine balletje om doorstroming te verbeteren

 • De enkel trainen met een foambal

Altijd ACTIE!

Deze week ben ik gestart met de voetgymnastiekcursus. Dat is toch zo bijzonder. Aan onze voeten besteden we te weinig aandacht en ze zijn het belangrijkste onderdeel om goed te kunnen lopen. Het blijft bijzonder om oefenigen met de voeten te doen en hoe eenvoudig je met een schuimrol of een balletje oefeningen kunt doen die letterlijk goed voelen.

We starten de eerste les altijd met voetmassage en kijken hoe goed de gewrichten in je voeten nog bewegen. Dat valt altijd tegen. Je voelt vaak niet dat je voeten vast zijn gaan zitten en vooral de overgang van de voet naar de tenen of het enkelgewricht zijn heel belangrijk voor je evenwicht. Iedere les krijgen de deelnemers de info op papier met de oefeningen erbij om zelf thuis te oefenen. Ik ben heel benieuwd op welke voet ze staan na 4 weken!

 

 

 

 

 

 • Foambal

 • Werken met de schuimrol

 • Tenen naar het plafond laten wijzen werkt op je hele lichaam

Wat een geweldige start hebben we weer gemaakt in 2020!

Als ik dit schrijf zit de eerste week er al weer op. Wat is het toch leuk om met al deze mensen te mogen werken. Ik Zie het écht als een voorrecht om sportlessen te mogen geven aan senioren die niet oud zijn, maar wel een hoge leeftijd hebben. De StoelFITlessen zijn een feestje en wat kan ik genieten van al die mensen die zo goed kunnen bewegen en die ik vooruit zie gaan! Soms sta ik verbaasd van het feit dat we zo snel kunnen werken. Ik heb namelijk een hoog tempo in de lessen en dat gaat eigenlijk vanzelf. De muziek werkt daaraan mee, maar ook omdat iedereen zo snel alle oefeningen oppikt en meedoet.  Per les doen we wel 60 tot 70 oefeningen en eigenlijk gaat het allemaal vanzelf. Elke oefening  doen we niet te lang, maar wel lang genoeg dat er iets in je lijf gebeurt. Bijzonder hoor! Geen spierpijn maar wel met energie en tevreden de les uit.

Slapjanuslessen daar hou ik niet van.....

Alle lessen op de maandag zitten vol. Vandaag ( dinsdag) had ik de instuifgroep weer met StoelFIT, ook daar zaten we met 15 personen. Het RelaxFIT van woensdagavond is nog een beetje onderbezet, maar de vaste mensen zijn en blijven erg enthousiast. Net zoals ik, deze les is gewoon bijzonder en al lig je de hele les op je rug en buik, je krijgt er toch energie van. Want ook in deze les ben je steeds in beweging met oefeningen. 

De Bustocht  "rondje Rotturdam" gaat uitstekend, die bus krijgen we wel voor hoor en dat wordt een onvergetelijke middag. 
Ooit had ik de droom om FITrotterdam te laten bruisen en bewegen. Nu, ik kan nu met een grote grijns en met trots zeggen dat dat is gelukt. Lieve leden, ik ben TROTS op jullie en ik hoop nog heel lang de inspiratie te hebben om steeds afwisselende lessen te kunnen geven.

Saskia 14-1-2020 

Verjaardagsplezier 18-5-2019

Derek en ik zijn beide 12 mei jarig

 

Vorig weekend ben ik jarig geweest en dat heb ik geweten! Een hele tafel vol met leuke kaarten die mensen speciaal voor je hebben uitgezocht met leuke boodschappen erop. Nu vind ik het ook leuk om spciaal voor iemand een kaartje uit te zoeken, maar als dan iemand dat speciaal voor jou doet dan is dat zo bijzonder.  Verder trakteer ik in alle lessen op koffie en thee met iets lekkers erbij. Het is ontzettend leuk om lekkere dingen uit te zoeken en te zien dat ik de mensen er een plezier mee doe. De tafel lekker vol met allemaal gezellige kletsende mensen en geen enkele groep heeft me vergeten met een bonnetje, kaartje of presentje. Nu hoeft dat natuurlijk niet, maar toch is het leuk! Denken aan elkaar en vieren wat er te vieren valt. Als ik het boekje Ikigai citeer dat in de "Blue spots" waar de mensen het oudste worden, alles wordt gevierd wat er te vieren valt, dan zijn we met elkaar goed bezig om vitaal en vooral gezellig oud te worden.

Ik bof met zoveel mooie , fijne, warme en vitale mensen om me heen!

Met recht mag en kan ik zeggen dat ik het mooiste beroep in de wereld heb dat bij me past!

 

StoelFIT als laatste clubje.... 21-4-2019

De lessen StoelFIT zijn voor veel deelneemsters het laatste beweegclubje waar ze lid van worden .... De meeste mensen stoppen omdat het niet meer kan en niet omdat ze iets anders gaan doen of StoelFIT niet leuk meer vinden.  Toen ik startte met StoelFIT was mijn doel om een volwaardige beweegles te ontwikkelen waar de deelnemers écht iets aan hebben. Niet zomaar wat oefeningen doen op muziek, maar écht werken aan vitaliteit met rek- en strekoefeningen, coördinatie, balans, evenwicht, beweeglijkheid, kracht, oog/hand coördinatie etc. Daarnaast biedt Fitrotterdam koffiedrinken en leuke uitjes om met elkaar in contact te blijven op een ander vlak. Het raakt me altijd als mensen me bellen en zeggen dat het niet meer gaat ivm ziekte of lichamelijke klachten. Je bouwt toch een band op met de mensen waarmee je werkt en ik houd ook een beetje van ze. Ik herken ze aan hun houding manier van bewegen of stem en dat blijft altijd leuk.  Soms komen mensen weer terug als ze hersteld zijn en dat vind ik op zo'n hoge leeftijd altijd heel bijzonder. Als ze ermee stoppen dan mis ik de mensen zeker, maar dat hoort erbij.  Gelukkig blijven er altijd voldoende mensen over in de les, maar het raakt me wel want ouder worden is steeds een deurtje dicht doen, al wil je dat niet.

Vitaliteit is niet te koop..... 19-2-2019

Vitaal blijven gaat makkelijker in een groep, daarom geef ik alleen maar groepslessen. Als je in een ritme zit van een vast uur per week, op een vaste plek, met een vaste docent en bekende mensen, dan ga je makkelijker bewegen dan als er geen "must" achter zit.

Vaak hoor ik senioren zeggen dat ze niets meer willen moeten. Maar het gevolg is dat de dagen voorbij glijden, de mensen teveel zitten, laat naar bed gaan en geen regelmaat en ritme meer hebben. Het ritme van eten, bewegen en slapen is goed voor een lijf. Het past zich daaraan aan en het blijft vitaal. Zodra je denkt:"Ach dat doe ik morgen wel" of "Bewegen hoeft voor mij niet meer, ik beweeg al genoeg in huis (van de bank naar de wc of keuken en weer terug)" dan hoeft het lichaam ook  niet meer vitaal te blijven en gaan de mensen verslappen.

Lichamelijk en geestelijk. Als men eenmaal verslapt is dan is het oude "beweeg en leef "niveau bijna niet meer terug te krijgen of alleen met heel veel inzet en moeite. En daar hebben velen juist geen zin in. Wie vitaal oud wil worden zal zolang mogelijk in beweging moeten blijven, al zal dat soms een tandje lager moeten.

Wat mij opvalt is dat mijn leden bewuste bewegende mensen zijn. De opmerkingen van :"Ik blijf dit zolang mogelijk doen hoor"(Ploon van 81), "Ik ga me toch niet oud gedragen"(Jenny van 91) , "Als ik ga zitten kan ik straks helemaal niets meer"( Riet met diabetes).

In een les doe ik oefeningen die het ouder wordende lichaam nodig heeft. Rekken, strekken, kracht, coördinatie, oogbewegingen, evenwicht, oefeningen met handen en voeten en voor de houding. Als die oefeningen wekelijks herhaald worden dan blijft dat beweegpatroon in het lichaam zitten en zal de kans op vallen en stijf worden minder groot zijn.

Iedere les leer ik weer van mijn deelnemers door wat ze doen, zeggen en bewegen. Bewegen is net zo belangrijk als eten en slapen, maar voordat we het weten "zitten" we met een steeds groter wordende groep senioren, die niet vitaal meer zijn en (erger nog) kunnen worden.

Hoe leuk zijn mijn lessen en hoe leuk is het om deel uit te maken van een leuke groep. Af en toe gaan we met elkaar uit eten of organiseer ik een tripje naar het theater of met een bus. Dat doe ik voor mijn plezier en dat gaat low-budget zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen gaan. Bewegen MOET  om vitaal oud te worden en wees eens eerlijk, wie wil dat nou niet?  Maar het gaat niet vanzelf.....en ik ben dankbaar daar mijn steentje in bij te kunnen dragen.

 • Actieve oefeningen in 2 tallen

 • FaceFIT doe je liggend...met gezichtsoefeningen je lichaam trainen!

 • De WION hal blijft bijzonder,die is zo groot dat ik daar geweldige lessen kan geven

Mijn oudste EnerFITster van 93 jaar!

Deze week heb ik een foto gemaakt van Jenny. Het is ongelooflijk hoe vitaal ze nog is en voor mij is ze een voorbeeld hoe je vitaal oud kunt worden. Deze week hebben we gewerkt met stokken en wat is er handiger dan de benenstretch te doen.  Kijk eens naar haar benen, nog helemaal gestrekt! Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik zag, ik weet dat ze vitaal is maar zo vitaal...Jenny sport al 5 jaar bij me en komt nog iedere week met de auto naar de sportzaal.  

Als je vraagt naar haar geheim zegt ze altijd: In beweging blijven, gezond eten én de TUIN.

Ze is een verwoed tuinierster en geniet van het rommelen in haar tuintje. Iedere dag vers koken houdt haar gezond en dat ze nog auto kan rijden vind ik bijzonder. Haar leeftijd? Ze is 90 lentes jong en dat zou je haar niet geven. Af en toe smokkelt ze met een oefening en dan zeg ik altijd:"O ja, dit is de 90 jarigen variatie."Aangezien ze de enige is die 9 kruisjes achter haar naam heeft staan is die opmerking specifiek voor haar bedoeld.

De andere dames van de groep zullen haar kwa leeftijd niet inhalen, maar zitten haar wel op de hielen al begint de achterhoede bij 85 jaar. Ook die zijn nog heel vitaal.

Het is zo bijzonder om kwalitatieve actieve lessen te mogen geven aan mijn dames en ik geniet daar écht iedere les weer van. Na de les lekker koffieleuten en bijkletsen en zo hoort een sportochtend ook te zijn vind ik. Al heeft iedereen zo zijn ongemakjes, de praatjes tijdens de koffie gaan daar niet over, want de aandacht wordt gelegd op bewegen en genieten van het leven.

Lieve Jenny ik ben trots op je en ben vereerd dat ik jouw gymjuf mag zijn en van dichtbij mee mag maken dat bewegen op hoge leeftijd absoluut mogelijk is. Hierbij citeer ik dan wel jouw woorden:

"Je moet wel in beweging blijven, van zitten roest je vast".